Skip Navigation Links

Turnhout van A tot Z
Een Stedelijke Biografie

H. De Kok, M. Gielis, G. Landuyt, F. Stevens (eds.)
Add to basket ->
386 p., 308 colour ill., 216 x 280 mm, 2016
ISBN: 978-2-503-51745-2
Languages: Dutch
HardbackHardback
The publication is available.The publication is available.
Retail price: EUR 37,69 excl. tax
How to order?

Turnhout van A tot Z geeft een boeiend en rijk geïllustreerd relaas over deze eeuwenoude stad. Een onmisbaar boek voor elke inwoner van Turnhout, hét referentiewerk voor iedereen met een hart voor de Kempen.

Deze publicatie is eveneens te koop in de Standaard boekhandel (Turnhout) of uw lokale boekhandel.

 

In zesentwintig hoofdstukken geeft Turnhout van A tot Z, een stedelijke biografie op eigen wijze een antwoord op de uitdagingen en inzichten die sinds het verschijnen van de laatste stadsgeschiedenis, meer dan 30 jaar geleden, realiteit zijn geworden. De dominantie van één politieke partij verdween, de ontkerkelijking en de groei van andere levensbeschouwingen zetten zich door, de samenstelling van de bevolking veranderde, nieuwe infrastructuur werd ontwikkeld… Er vonden archeologische opgravingen plaats in het historische centrum van de stad en een grondig onderzoek van onbekende bronnen en innovatieve methodes leverden opmerkelijke inzichten op.

Losse hoofdstukken, telkens geschreven door een specialist ter zake, belichten verschillende facetten uit de geschiedenis én actualiteit van de Binkenstad. Er werd gekozen om het verhaal van Turnhout op een vernieuwende manier te bekijken, soms als een historische bijdrage, dan weer als een interview, af en toe anekdotisch.

Onbekende, of kleurrijke verhalen worden behandeld door ervaren historici, schrijvers en onderzoekers: de geschiedenis van de bioscopen in Turnhout, de verkeersproblematiek in de stad, het verhaal over Turnhoutse uitwijkelingen tijdens de opstand der Nederlanden, missionarissen bij de Amerikaanse Indianen, een arts die samen met de troepen van Napoleon naar Rusland trok, de bloei van de druk- en papiernijverheid alsook de farmaceutische industrie… deze, en vele andere aspecten van Turnhout en omgeving komen uitgebreid aan bod. Bij elk hoofdstuk worden telkens ook beknopte biografieën opgenomen van personen die voor Turnhout of elders belangrijk waren in een specifiek domein. Een handige index zorgt ervoor dat je alle personen en plaatsen die ter sprake komen doorheen het boek, snel kan opzoeken.

Onder redactie van

Harry de Kok, Marcel Gielis, Guido Landuyt en Fred Stevens

Met bijdragen van

Bert Hendrickx, Bart Sas, Bas Van der Veken, Dirk Segers, Fred Stevens, Frank Willaert, Guido De Baere, Guido Landuyt, Gie Luyts, Hendrik Dirx, Harry de Kok, Ingrid Van Ransbeeck, Jos Gysels, Karl Vandenbroeck, Luc Swerts, Marie-Paule Peeters, Marc Smets, Manu van der Aa, Paul Prinsen, Sam Van Clemen, Staf Pelckmans, Sofie Wilder, Toon Horsten, Yves de Bont

 

Table of Contents

A - Auteurs

B - Bestuurders

C - Cultuur

D - Drukkunst

E - Educatie

F - Folklore

G - Geschiedenis

H - Historiografie

I - Industrie

J - Justitie

K - Kunst

L - Lichaamscultuur

M - Monumenten

N - Natuur

O - Oorlog

P - Politiek

Q - Queeste naar het verleden: Musea

R - Religie

S - Sociaal

T - Toondichters

U - Uitgeweken

V - Verkeer

W - Wonen

X - De onbekende

Y - Yours Truly

Z - Zorg

Interest Classification:
Fine Arts & Performing Arts
Conservation & restoration of objects
The built heritage of Belgium
Medieval & Renaissance History (c.400-1500)
Medieval European history (400-1500) : local & regional history
Low Countries
Modern History (1501 to the present)
Early modern European history (1501-1800) : local & regional history
Low Countries

Privacy Policy - Terms and Conditions © 2022 Brepols Publishers NV/SA - All Rights Reserved