Skip Navigation Links
P. De Jongh
Grenzeloos verzet
Over spionerende monniken, ontsnappingslijnen en het Hannibalspiel. 1940-1943

Add to basket ->
344 p., 182 b/w ill., 8 b/w tables, 178 x 254 mm, 2018
ISBN: 978-90-5622-072-3
Languages: Dutch
PaperbackPaperback
The publication is available.The publication is available.
Retail price: EUR 23,49 excl. tax
How to order?

Grenzeloos Verzet is een unieke gevalstudie van het verzet in de Tweede Wereldoorlog aan beide kanten van de Belgisch-Nederlandse grens.

18 Maart 1943. De Duitse Geheime Feldpolizei omsingelt de abdij van Val-Dieu in de provincie Luik. Twee paters worden opgepakt wegens verzetsdaden: Hugo Jacobs uit Antwerpen en Stephanus Muhren uit Bergen op Zoom. Er volgen meer dan tachtig arrestaties, zowel in België als in Nederland. Negen gearresteerden worden een half jaar later geëxecuteerd in Rhijnauwen bij Utrecht, onder wie beide paters.

In Grenzeloos Verzet ontrafelt de auteur de verzetsgroepen waarbij de paters betrokken waren. Wat dreef hen naar het verzet? Paul De Jongh brengt de organisatie van de verzetsgroepen haarfijn in kaart. Hij legt hun gedurfde activiteiten over grenzen en taalgrenzen bloot: spionage, evacuatieroutes voor piloten, hulp aan Joden… De auteur gaat na hoe de Duitse contraspionage de groepen infiltreert vanuit Groningen en Luik. De afloop is dramatisch.

Wat was de houding van de kerk in deze zaak? Welke rol speelde de Duitse abt van Val-Dieu? Waarom ging pater Hugo in het verzet, terwijl zijn broer collaboreerde met de Duitsers? Was er een geheime radiozender in Val-Dieu? Hoe werden de gearresteerden in de gevangenissen van Maastricht, Kamp Haaren en Utrecht behandeld? Hoe verliepen de zitting van het krijgsgerecht en de uiteindelijke executie?

Boekhandels in Vlaanderen en Nederland kunnen het boek bij CB bestellen.

 

Paul De Jongh is geassocieerd onderzoeker aan het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (CegeSoma) te Brussel.

Interest Classification:
Modern History (1501 to the present)
Modern history (1801 to present) : genres & specific topics
Military studies
Modern history (1801 to present ) : local & regional history
Low Countries

Privacy Policy - Terms and Conditions © 2018 Brepols Publishers NV/SA - All Rights Reserved