Skip Navigation Links
S. Van Clemen
De Tweede Wereldoorlog in Turnhout. Het fotoalbum van Kolonel Newton

Add to basket ->
132 p., 135 b/w ill., 156 x 234 mm, 2014
ISBN: 978-2-503-55244-6
Languages: Dutch
PaperbackPaperback
The publication is available.The publication is available.
Retail price: EUR 23,59 excl. tax
How to order?

Op 24 september 2014 is het precies 70 jaar geleden dat Turnhout werd bevrijd door troepen van de 49ste Britse ‘Polar Bear’ Division. Het is een verjaardag die passend wordt gevierd. De eerste herdenking van de bevrijding vond al plaats op zondag 23 september 1945, een jaar na de feiten dus. Tijdens een gemeenteraad in open lucht op de Grote Markt werden de twee commandanten van de bevrijdingstroepen, de kolonels Newton en Eykin, uitgeroepen tot ereburgers van de stad. Als cadeau kregen ze een fotoalbum aangeboden van Turnhout tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tien jaar geleden bezorgde de familie van kolonel Newton een digitale kopie. Dit boek is de bewerkte uitgave hiervan. De 130 geselecteerde beelden zijn alle van commentaar voorzien en ingedeeld in vier chronologische hoofdstukken: De Achttiendaagse Veldtocht, De Duitse Bezetting, De Bevrijding en De Nasleep. Het geheel wordt voorafgegaan door een inleiding over kolonel Newton als 'Town Major' en ereburger van de stad. Het voorwoord is van de hand van burgemeester Eric Vos.

Sam Van Clemen (1970) is historicus. Eerder publiceerde hij bij Brepols Publishers Turnhout tijdens de Tweede Wereldoorlog (2003), Het Verleden Verteld (2010) (beide samen met Harry de Kok) en Turnhout tijdens de Eerste Wereldoorlog (2004).

Review
"Het Fotoalbum van Kolonel Newton is een zeer boeiend werk dat een goed beeld brengt van een stad in en vlak na de Tweede Wereldoorlog. (...) Hierdoor is het fotoalbum interessant voor iedereen met een beetje historische interesse, zij het in WOII of in stadsgeschiedenis." (Frederik Maertens, in: Vereniging Historici Lovanienses, 17 februari 2015, http://www.vhl-alumni.be/?p=2916)
Interest Classification:
Modern History (1501 to the present)
Modern history (1801 to present) : genres & specific topics
Historiography (contemporary accounts of the period)

Privacy Policy - Terms and Conditions © 2022 Brepols Publishers NV/SA - All Rights Reserved